Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

WYDARZENIA ARCHIWALNE

2017

2016

NAJNOWSZE WYDARZENIA ZWIĄZANE Z DZIAŁALNOŚCIĄ DOMU POMOCY SPOŁECZNEJ

Zapraszamy do odwiedzenia kącika kulinarnego

Tu znajdzicie kącik filmowy,

a tu kącik fryzjerski

AKTUALNOŚCI:

KLAUZULA INFORMACYJNA

Utworzono dnia 31.05.2018

KLAUZULA INFORMACYJNA

dotycząca przetwarzania danych osobowych na podstawie art. 13 Ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 roku
(Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016)
obowiązująca od dnia 25.05.2018r.
1. Administrator Danych Osobowych:

Administratorem Danych Osobowych, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą wykorzystywane Państwa dane osobowe jest Dom Pomocy Społecznej w Żyrardowie ul. Limanowskiego 32 B w imieniu, którego działa Dyrektor. Kontakt z Dyrektorem Domu Pomocy Społecznej:
-    drogą papierową na adres: ul. Limanowskiego 32 B, 96-300 Żyrardów
-    mailowo: dyrektor@dpszyrardow.pl
-    telefonicznie (46) 855-32-70
2. Inspektor Ochrony Danych Osobowych:
W celu zagwarantowania bezpieczeństwa Państwa danych zostanie wyznaczony osobowych inspektor ochrony danych (IOD)
3. Cele przetwarzania i podstawa prawna przetwarzania
Państwa dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji:
- wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Domu Pomocy Społecznej na podstawie
a) ustawy z 12 marca 2004r o pomocy społecznej,
b) ustawy z 26 października 1982r o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi,
c) ustawy z 20 kwietnia 2004r o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy,
d) ustawy z 5 czerwca 1998r o samorządzie powiatowym,
e) ustawy z 27 sierpnia 2009r o finansach publicznych,
f) ustawy z 29 września 1994r o rachunkowości,
g) ustawy z 21 listopada 2008r o pracownikach samorządowych,
h) uchwał Rady i Zarządu Powiatu Żyrardowskiego oraz zarządzeń Starosty Powiatu Żyrardowskiego
i) statutu Domu Pomocy Społecznej w Żyrardowie ul. Limanowskiego 32 B
- realizacji umów zawartych z kontrahentami Domu,
W pozostałych przypadkach Państwa dane osobowe przetwarzane są na podstawie wcześniej udzielonej zgody.
4. Okres przechowywania Państwa danych osobowych
Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celów określonych w pkt 3, a po tym czasie przez okres oraz w zakresie wymaganym przepisami prawa.
5. Odbiorcy Państwa danych
Odbiorcami Państwa danych będą:
a) Podmioty przetwarzające dane w naszym imieniu, uczestniczące w wykonywaniu czynności na naszą rzecz na podstawie stosownych umów podpisanych z Administratorem Danych Osobowych (ADO).
b) Inne podmioty uprawnione na podstawie przepisów prawa tj.: organy władzy publicznej oraz podmioty wykonujące zadania publiczne lub działające na zlecenie organów władzy publicznej, w zakresie i celach, które wynikają z przepisów prawa powszechnie obowiązującego. W przypadku kontaktu w formie tradycyjnej odbiorcą będzie Poczta Polska. W przypadku komunikacji drogą elektroniczną odbiorcą Państwa danych osobowych będzie operator poczty elektronicznej.

1. Prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych
Gwarantujemy spełnienie wszystkich Państwa praw wynikających z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych tj.: prawo dostępu, sprostowania oraz usunięcia danych, ograniczenia ich przetwarzania, prawo do ich przenoszenia, niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także prawo wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.
2. Obowiązek podania danych i konsekwencje niepodania danych
Obowiązek podania danych osobowych następuje w sytuacji gdy przesłanką przetwarzania danych osobowych jest przepis prawa lub zawarta między stronami umowa. W przypadku niepodania danych nie będziemy mogli spełnić obowiązku ustawowego, w przypadku podania niepełnych danych zostaną Państwo wezwani o ich uzupełnienia.
3. Prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
Mają Państwo prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uznają, że przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy Ogólnego Rozporządzenia.

SPACER PO OGRODZIE BOTANICZNYM W POWSINIE

Utworzono dnia 24.05.2018

SPACER PO OGRODZIE BOTANICZNYM W POWSINIE

Nie straszne nam były żadne przeszkody: chłód, deszcz ani zatłoczona trasa i dłużąca się podróż. Zaplanowaliśmy wycieczkę do Powsina na dzień 16.05.2018 r. i nic nie było w stanie zmienić naszych planów. Wraz z Przyjaciółmi z Przestrzeni Seniora ruszyliśmy ścieżkami Ogrodu Botanicznego podziwiać różnorodność form i kolorów roślin. Od drobnych, niemal niezauważalnych po rosłe dęby, sosny. Zarówno te znane z naszych przydomowych ogródków, po tropikalne, których nazw nawet nie byliśmy w stanie wymówić. Wobec piękna i ogromu przyrody człowiek staje się maluczki niemal jak mrówka, co mieliśmy okazję doświadczyć mijając znaczących rozmiarów skalniak. W takim miejscu jak Ogród Botaniczny w Powsinie, najdrobniejszy listek wzbudza zachwyt. Przyjemnym akcentem był towarzyszący nam ciągły śpiew ptaków oraz słyszany z oddali radosny rechot żab. Całe szczęście, że zabraliśmy parasole.

Zapraszamy do obejrzenia galerii

 

VI GMINNY FESTIWAL PIOSENKI PRZEDSZKOLNEJ

Utworzono dnia 09.05.2018

VI GMINNY FESTIWAL PIOSENKI PRZEDSZKOLNEJ


Na zaproszenie Uczniów, Dyrekcji oraz Nauczycieli Szkoły Podstawowej im. Aleksandra Kamińskiego w Guzowie 27 kwietnia 2018 roku gościliśmy na VI Gminnym Festiwalu Piosenki Przedszkolnej. Młodzi reprezentanci placówek przedszkolnych z terenu gminy Wiskitki spotkali się na scenie w sali gimnastycznej szkoły w Guzowie, gdzie zgodnie z zasadą fair play stanęli w szranki konkursu. Dzieci bawiły się wspaniale, choć nie brakło także nutki scenicznego stresu. Nas, jako gości zachwyciły nie tylko talenty młodych artystów, ale też ich przepiękne stroje. Na scenie pojawiły się bowiem m.in. krasnale, kaczuszki i biedronki. W składzie jury konkursu znaleźli się przedstawiciele naszej placówki. Konkursowiczów oceniali min. Przewodniczący Rady Mieszkańców Pan Jan Piechocki i Pani Elżbieta Ciesielska -Dyrektor Domu.

Za zaproszenie serdecznie dziękujemy.

Zapraszamy do obejrzenia galerii

WIELKANOC 2018

Utworzono dnia 16.04.2018

WIELKANOC 2018

W Wielką Niedzielę, wspólnie uczestniczyliśmy w świątecznym śniadaniu, zasiedliśmy do wielkanocnego stołu suto zastawionego potrawami przygotowanymi przez nasze Panie Kucharki.  Nie zabrakło żurku, jaj, kiełbasy, sałatek, babek oraz innych tradycyjnych specjałów. Nieliczni mieszkańcy Domu spędzili Święta Wielkanocne ze swoimi bliskimi w domach rodzinnych, przeważająca część pozostała w placówce, dlatego zapewnienie serdecznej, ciepłej i rodzinnej atmosfery w tym szczególnym czasie, było dla nas nadrzędnym celem.

Ważnym i nieodłącznym elementem była dla nas Msza św. jak co roku odprawiana przez zaprzyjaźnionego z nami księdza Proboszcza Adama Bednarczyka.

Pojawił się też zajączek wielkanocny, który obdarował wszystkich Mieszkańców  prezentami.

Zapraszamy do obejrzenia galerii

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE

Utworzono dnia 31.03.2018

Świąt Wielkanocnych,

niosących nadzieję i odrodzenie życia,

siły oraz wiary, która pokona zwątpienie

i uniesie serca ponad przemijanie.

Życzą Mieszkańcy i Pracownicy DPS

 

czytaj dalej na temat: ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE

POŻEGNANIE

Utworzono dnia 29.03.2018

POŻEGNANIE

Z głębokim żalem w dniu 28.03.2018 r. pożegnaliśmy naszą Drogą Koleżankę, Pielęgniarkę i Przyjaciółkę Janeczkę Borowską, która na zawsze pozostanie  w naszej pamięci jako osoba ciepła, serdeczna, pełna energii i zawsze uśmiechnięta.

  Łączymy się w bólu z pogrążoną w żałobie Rodziną.
  Pracownicy i Mieszkańcy DPS

 

ŻELAZOWA WOLA W MUZYCE

Utworzono dnia 27.03.2018

ŻELAZOWA WOLA W MUZYCE

14.03.2018r. mieliśmy możliwość uczestniczyć w warsztatach dla seniorów organizowanych przez Muzeum w Żelazowej Woli- miejscu urodzenia Chopina.  
Zanim rozpoczęły się warsztaty obejrzeliśmy wystawę czasową pt. „Nowoczesność i tradycja”.
A następnie wysłuchaliśmy poematu symfonicznego, „Żelazowa Wola” Siergieja Lapunowa, stworzonego w setną rocznicę urodzin Chopina. Utwór ten stał się przyczyną do poznania przez nas elementów dzieła muzycznego. Dowiedzieliśmy się, czym jest gatunek muzyczny, jakie cechy posiada poemat symfoniczny oraz na czym polega programowość muzyki.
W trakcie warsztatu zaprezentowano nam podstawowe zasady dyrygowania.
Najtrudniejsze jednak okazało się czytanie z nut, które było dla nas nie lada wyzwaniem.
Polegliśmy!!!

Zapraszamy do obejrzenia galerii

DZIEŃ KOBIET I DZIEŃ MĘŻCZYZN

Utworzono dnia 16.03.2018

DZIEŃ KOBIET I DZIEŃ MĘŻCZYZN
WSPÓLNE ŚWIĘTOWANIE

W dniu 8 marca przedstawicielki płci pięknej Domu Pomocy Społecznej miały powody do wzruszeń, gdyż na wszystkie kobiety czekała miła niespodzianka. Męska część społeczności Domu obdarowała wszystkie obecne Panie własnoręcznie wykonanymi upominkami oraz kwiatami. Nie było to jednak koniec niespodzianek, bowiem w tym wyjątkowym dniu Mężczyźni z okazji swojego święta otrzymali od kobiet słodki wypiek w postaci apetycznej babeczki z dedykacją.
No cóż My kobiety potrafimy zaskakiwać...

Zapraszamy do obejrzenia galerii

SALON KOSMETYCZNY Z OKAZJI DNIA KOBIET

Utworzono dnia 16.03.2018

SALON KOSMETYCZNY Z OKAZJI DNIA KOBIET

Atrakcyjne popołudnie w ramach Dnia Kobiet zapewnili nam praktykanci z Policealnej Szkoły Medycznej w Żyrardowie. Dla naszych mieszkanek przygotowane zostały różne przyjemności, od masażu przez zajęcia terapeutyczne po zabiegi kosmetyczne. Powodzeniem wśród pań cieszyła się : regulacja brwi, henna, maseczka upiększająca oraz relaksujący masaż twarzy.

Zapraszamy do obejrzenia galerii

WYCIECZKA DO PŁOCKA

Utworzono dnia 16.03.2018

WYCIECZKA DO PŁOCKA

Łącząc sprawy organizacyjne Domu i przyjemności, udało nam się pospacerować po Starym Mieście oraz brzegiem Wisły w Płocku. Pogoda dla koneserów, dlatego odważnych było niewielu. Niewątpliwie miasto ma swój urok i z pewnością zagościmy w nim na wiosnę.


Zapraszamy do obejrzenia galerii

Zegar

Kalendarium

Marzec 2019
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Imieniny

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 60

W poprzednim tygodniu: 79

W tym miesiącu: 254

W poprzednim miesiącu: 423

Wszystkich: 0